Žurnālistu nākotne

Nākotnes žurnālistam vajadzēs strādāt visās jomās – rakstīt, filmēt, fotografēt un izmantot sociālos tīklus vienlaicīgi. Laiks, kad varēja strādāt tikai vienā jomā, ir beidzies. Žurnālistam olimpisko spēļu laikā jāpaspēj dienā uzrakstīt aptuveni sešus rakstus žurnālam un internetam (jebkuram lielam žurnālam/laikrakstam jābūt savai mājas lapai), montēt video, apstrādāt fotogrāfijas un paralēli informēt par savas komandas aktivitātēm tviterī.

Tieši ar šādām ziņām sākās jauno reportieru treniņprogramma. Divās nedēļās mēs apgūsim/gūsim ieskatu katrā no šīm jomām, apmeklējot sporta pasākumus. Mūs apmācīs labākie pasaules žurnālisti ar vairāku olimpisko spēļu pieredzi. Vakardien nodevu 600 vārdu garu SOK prezidenta Žaka Roges preses konferences apskatu angļu valodā, šorīt vajadzēja nodot vienu minūšu garu radio apskatu par olimpisko spēļu atklāšanu. Ceremonija bija vienreizēja. Tā notika Marine Bay Floating stadionā, kas atrodas uz ūdens virsmas. Tajā uzstājās vairāk nekā 5000 mākslinieku, to klātienē vēroja 27 tūkstoši skatītāji, sveicinot 3600 atlētus no 204 valstīm. Singapūra savu darbu ir paveikusi vienkārši lieliski! Vēlāk pēc fotogrāfa Pītera Čārlza kritikas saņemšanas publicēšu arī labākās fotogrāfijas. Lūk, dažas manis izvēlētās. Lasām tālāk!!

Katrs olimpisko spēļu dalībnieks saņēma somu ar dažādiem niekiem. Lūk, baloži.

Skatuve. Viens no šoviem.

Ierodas olimpiskās uguns.

Pēdējais posms pirms olimpiskās lāpas aizdegšanas.

Izrādās, ka mana angļu valoda nav nemaz tik slikta. Un tā ikdienu kļūst tikai labāka. Jau tagad ir vieglāk apkopot savas domas, kontaktējoties ar kolēģiem. Izrādās starp jaunajiem reportieriem ir arī francūziete, kas pirms diviem gadiem Pekinas olimpiskajās spēlēs iekļuva pusfinālā 800 metru skrējienā. Ja man ir problēmas ar angļu valodu, tad vakardien viņa un meitene no Senegālas vispirms savu tekstu uzrakstīja franču valodā, bet pēc tam, izmatojot Google Translate, pārtulkoja uz angļu valodu. Tehnoloģijas ir laba lieta, bet ne tik laba…

Naktīs guļam maz. Agri jāceļas, kā arī vēlu atgriežamies mājās. Vakardien savu radio apskatu pabeidzu tikai pēc diviem naktī, jo vēlu atgriezāmies olimpiskajā ciematā. Jāsāk domāt arī par Latvijas sportistu startu atspoguļošanu, jo šodien ir pirmā sacensību diena mūsējiem.

8 thoughts to “Žurnālistu nākotne”

  1. To man iedeva žurnāls Sports. Canon EOS40D ar lielo lēcu 80 – 400 mm.

    Te iedeva Panasonicu, ar kuru izrādās var uzņemt HD video.

  2. āmen pirmajai rindkopai.

    bet interesantais jautājums, kuru tu varētu uzdod kādam supergudram guru – parādoties multispēju žurnālistiem, kura no klasiskajām četrām grupām – skaisto tekstu autori, fotogrāfi, videooperatori, TV žurnālisti – pirmā piedzīvos “saīsināšanu”? Es lieku uz fotogrāfiem…

    un vēl – ja reiz SOK pasākumā tiek propagandēts multispēju žurnālisms, tad jautājums kādam SOK pārstāvim – kādēļ lielajos sporta pasākumos (olimpiādē gan neesmu bijis) arvien žurnālistu darbs, sākot no akreditācijas anketas līdz ierādītajām vietām arēnā, ir iekārtots pēc vecās shēmas, paredzot katram cilvēkam tikai vienu funkciju.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *