Vectēvs, Marats un Ziedonis

Sanāca, ka februārī ar nedēļas intervālu (tieši tādā secībā) apmeklēju trīs Jaunā Rīgas teātra izrādes – “Vectēvs“, “Mans Nabaga Marats” un “Ziedonis un Visums“.

Monoizrāde “Vectēvs” atspoguļo aktiera Viļa Daudziņa vectēvu meklēšanu. Abi divi krita otrā pasaules kara laikā. Atkarībā no vēsturiskās situācijas varēja gadīties, ka dažus latviešu iesauca vācu armijā, bet daļu – krievu sarkanajā armijā. Par Latvijas neatkarību dažviet latviešiem bija jācīnās arī pret latviešiem. Aktieris Daudziņš vienatnē attēlo trīs dažādus vectēvus. Lugā tiek skaidrotas vēsturiskās un uzskatu īpatnības par tā laika notikumiem, nopietnas ainas pastāstot interesantā un arī smieklīgā manierē.

Arī izrāde “Mans Nabaga Marats” saistīta ar kara tēmu – divi puiši un meitene apstākļu sagadīšanās dēļ satiekas praktiski pamestā mājā.  No šīs piespiedu tikšanās izaug draudzība un mīlestība, taču meitenei jāizlemj – kurš ir īstais? Atbilde tiek meklēta 20 gadus – no 1942. gada Ļeņingradas blokādes ziemas līdz pat 1960.gadu pacilājošajai atmosfērai. Izrāde man noteikti patiktu vairāk, ja vien pirms nedēļas nebūtu redzējis “Vectēvu”. Abās izrādēs galvenās lomas spēlē aktieris Vilis Daudziņš, kurš izrādē “Mans Nabaga Marats” pārāk atgādina vectēvus… Starp citu, pirmizrādi Marats piedzīvoja tālajā 1997. gadā, kad es vēl mācījos tikai otrajā klasē.

Un visbeidzot pozitīvā, interesantākā un aizraujošākā mēneša izrāde “Ziedonis un Visums”, kurā rakstnieks Imants Ziedonis tiek attēlots dažādās dzīves situācijas. Piemēram, Ziedonis un motocikls, Ziedonis un dzejas dienas, Ziedonis un kukainītis (kukainīt, re kā saule spīd!!) un citiem. Tieši tāpēc izrāde sastāv no daudziem skečiem, kurā, klejojot pa pasauli, rakstnieks tiek attēlots kā „vidējais latvietis”, latviešu inteliģences spilgtākais pārstāvis, „galvenais latvietis”, „naivais latvietis”, filozofs – latvietis”, „piedzīvojumu meklētājs latvietis”, „gudrais latvietis” un arī „muļķis latvietis” vienlaicīgi. Viņš satiek – Visumu. Izrādē piedalās arī feins ēzelītis, kurš regulāri pietaisa skatuvi, izraisot regulāra smieklu vētru zālē.

Kā parasts skatītājs, ieteiktu jebkuram no jums aiziet uz visām minētajām izrādēm, taču netaisiet teātra maratonu, kā to darījām mēs. Nākamā sarakstā ir Latvijas Nacionālā teātra izrāde “Latgola.lv“. Dzirdēts, ka arī tā neliks vilties.

3 thoughts to “Vectēvs, Marats un Ziedonis”

  1. Mums ēzelītis ne reizi nepietaisīja skatuvi. Par izrādi – slikta noteikti nebija, bet nevarētu teikt, ka ļoti patika. Ir redzētas arī spēcīgākas JRT izrādes. Tas tā: subjektīvs viedoklis.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *