Kā skolu likvidācija skar tevi?

Koķe (nenopietns.wordpress.com)Un atkal un atkal tuvojas 1. septembris. Skolu neesmu pametis nu jau 14 gadus. Pirmos 12 gadus cītīgi mācījos, bet nu jau trešo gadu skolā strādāšu par informātikas skolotāju. Esmu viens no mācībspēkiem Rīgas 100. vidusskolā, ko gatavojas pēc gada apvienot ar tuvumā esošo Rīgas 45. vidusskolu. Skolas vadība gan vēl cīnās un cīnīsies, lai tā nenotiek. Pagājušajā nedēļā pie mums viesojās laikraksts, rītdien laikam būs televīzija, bet situācija nemaz tik iepriecinoša, manuprāt, nav. Lai cik te labs skolotāju kolektīvs būtu, lai cik jauki mūziķi te aug, varianti, manuprāt, ir ļoti maz. Ļoti ceru, ka es maldos.

Principā gribēju šo ierakstu publicēt ar nosaukumu Koķe sūkā, bet tā kā, tas liekas pārāk rupji, izlēmu to nomainīt. Sistēma, kad nauda seko skolēnam ir, manuprāt, ļoti labs valdības izgudrojums, bet mazajām skolām, kurās skolēnu skaits ir ļoti mazs, tiek smacētas ātrāk nekā nafta smacē zivis jūrā. Kāpēc? Esmu vienīgais informātikas skolotājs visā skolā, un maksimālais stundu skaits, ko varu mācīt ir desmit stundas. Kāda būs mana alga? 88 lati uz rokas. Tas ir kādas trīs četras reizes mazāk nekā pērn (labi, ka vēl slodzi nepalielināja). Varēja uzreiz skolu nogalināt (likvidēt) un būtu miers mājās. Varētu laicīgi meklēt jaunu darba vietu.

Nu tad jautājums iet piketēt 1. septembrī vai neiet? Es neiešu, bet skolotājiem ar ģimenēm, kas par to pašu darbu, ko darīja iepriekš saņem gandrīz visi divreiz mazāku algu, liktu nopietni apsvērt šo domu. Nav vairāk piemaksu par darbu labošanu, gatavošanos stundām, pat konsultācijām netiek atmaksāts.  Nevaru beigt gausties, cik iepriekšējā algu sistēma bija laba, bet tagad piga.

Iespējams, iešu strādā vēl kādā skolā, bet labāk ģenerēšu kādu ideju, lai nebūtu pēc šiem diviem gadiem, kas man palikuši līdz bakalaura grāda iegūšanai, nebūtu jāstrādā par skolotājiem. “Zūd motivācija strādāt,” precīzi manas pašreizējās izjūtas raksturoja kāds ziņu raidījums. Vienīgais labums, ka drīz skolotāja amats kļūs par prestižu amatu, taču ar smieklīgu algu par darbu, ko viņš dara.

Un kā skolu likvidācija skar tevi? Kā skolotāju, kā skolnieku, kā vecāku?

12 thoughts to “Kā skolu likvidācija skar tevi?”

  1. godīgi sakot mani tas skar tikai caur tevi – tev vairs nebūs tik daudz naudas lai tusētos un e-bay pirktu visas lietas ko sirds kāro /neaiztiec iekājumus tie vēl noderēs/
    bet tieši mani tas neskar. protams sāp sirds par to ka pedagogiem tā iedirš dvēselē samazinot algas tādos milzīgos apmēros bet pensionāri un pedagogi ir tie kurus visvieglāk ir iespaidot un kuru arodbiedrības reāli tā arī neko nevar panākt.
    jācer ka drīz budžets sāks pildīties ar mūsu nodokļu naudu /yeah right :D/ un tad atkal būs kādi uzlabojumi.
    bet pašlaik – turās učuki!!!

  2. amats būs prestižs, jo skolotāja amats tagad būs salīdzinoši daudz mazākam cilvēku skaitam.

    Ja kādreiz skolotājus nevarēja atrast, tagad darbā pieņems tikai labākos skolotājus.

  3. man alga ir -50%. tāpēc raujos papildus darbus. kolēģi sāk intensīvi mācīties angļu valodu ar domu braukt prom. šodien dzirdēju, kā kārtējo reizi kāds teica, lai Tatjana ātrāk nomirtu :)
    katrā ziņā noskaņojums ir ļoti pesimistisks. gaismas tuneļa galā lielākai daļai nav. pašam ar’ divi bērni jābaro, viens jālaiž privātā dārziņā, jo pašvaldībā ir tāda rinda, ka līdz skolai bērns dārziņā tiktu tikai tad, ja pēkšņi 50 ģimenes emigrētu :) bet galīgi nošļucis vēl nav. nezinu gan, kā būs rīt?

  4. Vai tad skolotājiem notiek baigie konkursi uz darbu? Kāpēc labam skolotājam jāiet uz skolu strādāt par santīmiem? Nekā prestiža tuvāko gadu laikā neredzu.

  5. Lielos vilcienos mani pašu tas neskar. Pats vairs nemācos, bērnam skola vēl ir. Pieaug vienīgi izevumi, jo valsts/pašvaldības nodrošinājums ir katastrofāli samazinājies. “Ŗūpējieties, vecāki, par visu paši.”

  6. Ja algas pacels tuvāko gadu laikā (pēc dižķibeles) un šāds skolu, skolotāju skaits saglabāsies, tad kāpēc nevarētu šīs amats kļūt prestižs, kā sen senos laikos.

  7. Strādāju vienlaicīgi 4 lauku skolās. Šajā mācību gadā mēneša ienākumi būs tikai 1/4 no iepriekšējos gados nopelnītā.

    Šogad neviena skola netiks likvidēta, taču, kas notiks nākamajā gadā – neviens nekā nezin. Domājams, pusi no manām skolām likvidēs, jo skolēnu skaits kā jau lauku skolās ir neliels.

    Paralēli skolām piepelnos ar dažādām haltūrām.

    Nākotnes plāni? Līdz pirmā semestra beigām būšu nokārtojis autovadītāja tiesības un varēšu rakstīt atlūgumus un doties uz visām četrām debess pusēm.

  8. Nu no vienas puses jau ir OK – ja es pareizi sapratu, tad tu nedēļā vari mācīt 10 stundas? Pieņemsim, ka vienu stunda fiziski ir viena stunda, tas sanāk 10h nedēļā un 40hs mēnesī. Pilna slodze ir 40h nedēļā – tātad sanāk, ka tu strādā ceturtdaļslodzi. Tad pareizinam tavu algu ar 4 un sanāk 352Ls mēnesī, kas nav nemaz tik slikti :) Protams, vēl jau ir laikam konsūltācijas, darbu labošanas un vēl visādi šiti.

    Sanāk daudz laika citiem darbiem, kur arī kaut ko var nopelnīt. Augstskolu pasniedzēji jau arī kaut kur citur vēl strādā. Iespējams, ka tā tagad būs norma arī skolās. Es gan īsti nezinu kā tas atspēlēsies uz stundu kvalitāti.

  9. rATRIJS, nepareizi saprati. Pilna slodze man ir 21 stunda, bet vienkārši vairāk informātikas skolā nav ko pasniegt. Man ir visas klases paņemtas. Par 21 stundām nedēļā es saņemtu 245 ls uz papīra. Rēķini vēlreiz.

    man jau arī ir pilns ar haltūrām un citiem darbiem, badā nemiršu :)

  10. Agrāk /ļooooooti sen kā tu saki senos laikos/ skolotāja profesija skaitījās prestiža jo pedagogus uzskatīja par gudriem un izglītotiem cilvēkiem tāpēc ka tad sabiedrības vairākums mācēja tik vien kā lasīt un savu vārdu uzrakstīt.
    Un prestižam amatam nav gandrīz nekādas saistības ar to ka tagad samazināsies tavā profesijā strādājošo skaits. Kas tur prestižs ja tu saņem kapeikas par savu darbu & daļa skolēnu par tevi rēc un apņirdz un grib tev pa muti sadot bet mājās gaida bērni kurus jāsūta tajā pašā nolādētajā skolā kurā neko nemaksā?!! K A S TUR IR TIK PRESTIŽS????????
    Tad jau arī visi tie kas “stroikās” strādā arī ir prestižos amatos jo viņu skaits sarūk vēl iespaidīgākos apmēros nekā skolās pedagogi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *